BrandFordon

Brandbilar väcker ett stort intresse. 

Här finns foton, berättelser och historik om några fordon, som en gång varit i utryckningstjänst

vid Brandkåren i Göteborg och övriga kårer inom Räddningstjänstförbundet. 

Scania-Vabis 1914

Göteborgs första brandautomobil, en Scania-Vabis på 3 ton med en 60 hästars motor samt med avbröstbar stege. Brandautomobilen kom i utryckningstjänst den 15 juni 1914. 

År 1920 var Göteborgs brandkår helt motoriserad. 

Magirus maskinstege 1921

På ett museum i södra Tyskland, står en blå stegbil från 1921 med svenska skyltar.

Det som gör denna stegbil speciell är inte att den är lackerad blå, för färgen fick den betydligt senare. Istället är det att detta fordon är Göteborgs första maskinstege.

Faun Masinstege inköpt 1931

Faun-stegen är Göteborgs andra maskinstege och inköptes 1931. Den var i tjänst fram till början av 60-talet då den avyttrades till Götaverken. Årsmodell är ett frågetecken för oss då vi inte lyckats finna något dokument som kan styrka dess ålder. Gissningsvis har vi att göra med en 100-åring? 

Magirus Deutz maskinstege 1961

Med sin luftkylda dieselmotor och enkelhytt var Bil 24 en udda stegbil i vagnparken under sina verksamma år. Idag är det enkelhytt som gäller när nya stegbilar inköps till Räddningstjänsten. 

Scania-Vabis 1932

En gammal brandbils historia.

1974 bestämdes att två gamla brandbilar skulle bort. Detta fordon, en Scania-Vabis från 1932, var en av dessa brandbilar som kördes till skroten.

Ödet och tillfälligheter ville troligen något helt annat denna gång, för det är inte bara en massa kunskaper som har återskapat denna bil till originalskick. 

Volvo 1954

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Volvo 1937

Mölndalsbilen